//
je leest...
GG(z)-zaken, Psychische aandoeningen

Woordgebruik binnen de psychiatrie

Zojuist las ik een mooie blog van Menno Oosterhoff over de discussie rond woordgebruik ten aanzien van psychische problematiek. De term psychische aandoeningen ten opzichte van ‘stoornis’ wordt genoemd. Psychische aandoeningen is een term die inderdaad prettig is in het gebruik. Het is een neutrale term.  Ook kan de term psychische klachten gebruikt worden bij verwijzing naar losse symptomen.

Wat verder nog belangrijk is om misverstanden rond psychische klachten en aandoeningen te voorkomen of weg te nemen is duidelijke voorlichting over de verscheidenheid aan oorzaken die eraan ten grondslag liggen. Dus ook bijvoorbeeld de biologische oorzaken die een andere aanpak vereisen dan bijvoorbeeld ondermijnende gedachtenpatronen. En de samenhang tussen deze en andere op elkaar inwerkende domeinen.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat veelal wordt gedacht dat psychische problemen zich voornamelijk in het domein van de ‘zielenroerselen’ bevinden. Therapie is in dat beeld een soort ‘ontdekkingsreis op zoek naar jezelf’. Ik probeer dan uit te leggen dat het dikwijls meer gaat om zaken als problemen met stemming, met niet te controleren emoties en met hardnekkige angstproblematiek zoals faalangst en paniekreacties die een geheel eigen leven leiden. Van ontdekkingsreis is überhaupt geen sprake.

Overigens vind ik het woord syndroom ook geschikt. Het verwijst naar een geheel van (hardnekkige) symptomen die als geheel invaliderend kunnen zijn voor het functioneren van een persoon. Dit ter onderscheid van een losse psychische  klacht. En dan zijn we ook meteen van het woord stoornis af. Helemaal eens met de conclusie in het stuk: ‘Misschien is het probleem niet het ontbreken van het juiste woord, maar van het juiste begrip voor psychische problematiek.’

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: