//
je leest...
GG(z)-zaken, Werk en Psyche

Verplicht ‘vrijwilligerswerk’: grijp je kans!

Het is een bekend gegeven dat het niet makkelijk is om werk te vinden als je lange tijd werkloos bent en/of te maken hebt met gezondheidsproblemen zoals psychische aandoeningen. Je weet niet goed meer waar je kwaliteiten liggen en ook is je werkritme weg. Je denken en doen wordt star en traag.

Zeker als het erg lang geleden is dat je voor het laatst hebt gewerkt lijkt het alsof je helemaal niks meer kan en alles even ellendig was en wellicht nog steeds is. Banen die je ooit had zijn gekleurd door dat perspectief, helemaal als je in die periode depressief was of anderszins last had en/of hebt van psychische problematiek en dit de reden is geweest van uitval.

Een snelle en effectieve manier om er achter te komen waar je een doorstart zou kunnen maken is om tot in detail (vroegere) werkomgevingen en werkzaamheden te beschrijven en die vervolgens te analyseren. Het is handig om hierbij je emoties tijdelijk uit te schakelen. Een belangrijk doel van deze analyse is om de werkzaamheden los te koppelen van de respectievelijke werkomgevingen zodat elk onderdeel als een aparte variabele wordt aangemerkt en er uiteindelijk combinaties gemaakt kunnen worden met onder andere deze variabelen.

Om een voorbeeld te noemen: Je hebt achtereenvolgens gewerkt in een boekwinkel, op een secretariaat en bij een callcenter. Geen van de banen pakte goed uit, maar bij nadere analyse blijkt dat er werkzaamheden waren die bij alle banen terugkwamen en die eigenlijk goed gingen, bijvoorbeeld: mensen te woord staan en informeren. Zo ook voor andere in het oog springende werkzaamheden. Vervolgens maak je een functieprofiel met deze werkzaamheden en kun je hierop je cv baseren.

Om uiteindelijk weer duurzaam te re-integreren (in vrijwilligerswerk of betaald werk) is het raadzaam om met deze informatie als uitgangspunt een plan te maken. Als je vaardigheden erg roestig zijn geworden is het handig om een tijdlang een oefenplek te zoeken voordat solliciteren weer kans van slagen heeft. Huidige tendensen in de maatschappij sluiten hierop aan. Stichting ZON is gestart met een team vrijwillige werkcoaches dat in de regio Zuid-Holland Noord mensen helpt met het zoeken naar een geschikte (vrijwilligers)werkplek. De coaches hebben elk ervaring met re-integreren (na een periode van terugval in de psychische aandoening) en gebruiken deze kennis om anderen op weg te helpen in het project ZONactief waarin ZON onder andere vrijwilligerswerk wil creëren waarbij tegelijkertijd maatschappelijke diensten worden geleverd en/of waarbij mensen worden toegeleid en begeleid naar werk, in wat voor vorm dan ook.

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: