//
je leest...
Psychische aandoeningen, Stigma

Misverstanden rond borderline

Onlangs had ik een discussie over een bepaald kenmerk van mensen met borderline. Namelijk dat zij manipulatief zouden zijn en derhalve niet altijd serieus genomen hoeven te worden. Bij zulke uitspraken maan ik mezelf altijd tot tien te tellen. (“Die borderliners ook, die om het minste of geringste uitbarsten in onbeheerste woedeaanvallen.”) Zelf in het bezit van deze diagnose, heb ik aan den lijve meegemaakt hoe zo’n persoonlijkheid zich al vanaf de puberteit ontwikkelt en hoe het je leven vervolgens op alle gebieden beïnvloedt.

Ik denk dat er zo wordt ingezoomd op de oppervlakkige gedragskenmerken, omdat het bij deze diagnose vaak niet bekend is dat de psychische problemen (al in de vroege jeugd)  beginnen met onverklaarbare angst- en stemmingsproblemen, deels veroorzaakt door biologische aspecten, zoals bij alle psychische aandoeningen. Een plotselinge schaamte die je overvalt te midden van een groep mensen, niet te bevatten aanvallen van peilloze (soms zeer geagiteerde) depressies, een plotselinge onherkenbaarheid van zaken die eerst juist geborgenheid boden,  het gevoel dat je niet echt bestaat, pijnlijke onzekerheid over de eigen identiteit, zelfdestructieve impulsen zoals binge drinking en andere ontgoochelende gedachten en ervaringen.  Fenomenen die tijdens de puberteit absurde proporties aannemen en vervolgens helaas niet meer verdwijnen. Geen ideale omstandigheden dus, voor het ontwikkelen van een perfect uitgebalanceerde persoonlijkheid.

Misschien wordt het eens tijd voor een naamsverandering van deze diagnose.  Een naam die iets meer zegt over de achtergronden ervan. Voordat de term borderline in zwang kwam kwam heette het: ‘geagiteerd depressief syndroom gecombineerd met  karakterneurose’. Dat is wat lang, maar zegt iets meer over de angst- en stemmingsaspecten die ten grondslag liggen aan deze aandoening.  Het ‘manipulatieve’ gedrag valt dan bijvoorbeeld beter te begrijpen als een gevolg van onzekerheid en daardoor behoefte aan controle.  Angstig-depressieve persoonlijkheid is misschien wat. Het is wat algemeen, maar uiteindelijk gaat het toch om de symptomen en klachten waar je last van hebt. En die zijn vanuit dit vertrekpunt iets beter uit te leggen.

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: