//
je leest...
Werk en Psyche

Psychische aandoeningen en werk

Wanneer je vanwege één of meerdere psychische aandoeningen niet goed integreert in de arbeidsmarkt  of je werk bent kwijtgeraakt, valt het niet mee om te bepalen wanneer je er (weer) aan toe bent te solliciteren. Zeker als je een verleden hebt waarin dit meerdere malen is voorgekomen moet je oppassen dat de rek er niet uit raakt.

Het beoordelen van het moment waarop die stap gemaakt kan worden valt niet altijd mee, omdat het bij psychische aandoeningen ten dele gaat om symptomen die buiten de invloedssfeer liggen. Daarnaast werken de  symptomen op elkaar in en zijn er graduele verschillen in ernst. Vervolgens moet het geheel dan nog gerelateerd worden aan werk, waarbij omgevingsfactoren en bedrijfscultuur een rol spelen. Fenomenen die voor een deel ook buiten de invloedssfeer van individuen liggen. Een hoop variabelen om rekening mee te houden.

Bij  psychische problemen als slechte concentratie, slaapproblemen en terugkerende psychosen is het vrij duidelijk dat deze de continuïteit van het werk hinderlijk beïnvloeden. Maar ook hardnekkige klachten als faalangst, sociale angst en weinig zelfvertrouwen of identiteitsbesef kunnen een taaie rol blijven spelen in het hanteren van jezelf op een werkplek. Vaak ligt bij mensen met deze klachten de prestatielat erg hoog, juist omdat onzekerheid over eigen kunnen en het broze zelfvertrouwen gecompenseerd moeten worden met bovengemiddelde prestaties. Het leveren van goede kwaliteit en het streven naar perfectie wordt dan in alle handelingen doorgevoerd. Doorgaans hebben de behandelingen om deze klachten te minimaliseren of hanteerbaar te maken op den duur wel succes. Dan lukt het redelijk, maar ben je per dag wel veel tijd kwijt aan het reguleren van deze persoonlijkheids- en angstproblematiek.

Een oplossing voor dit gegeven wordt doorgaans gezocht in de sfeer van ‘lat later leggen’ en eenvoudiger werk doen.  Het risico daarbij is dat je werk gaat doen waar je helemaal niet goed in bent of dat buiten je expertisegebied ligt. Niet goed voor je zelfvertrouwen en het leren hanteren van faalangst. En eigenlijk een beetje raar. Alsof eenvoudig werk automatisch binnen je mogelijkheden ligt omdat je een psychische aandoening hebt.

Het lijkt me vrij duidelijk dat psychische problematiek mensen beperkt in de uitoefening van hun werk. Bij sommigen van hen is werken in de reguliere setting zelfs uitgesloten. Voor degenen die het ten dele wel kunnen, ondanks de hinderlijke klachten, zou in ieder geval als opstap werk gezocht kunnen worden waarin iemands kwaliteiten centraal staan en waarin men goede aansluiting vindt bij de werkomgeving en de bedrijfscultuur. Op de lange termijn genereert dat toch de meeste kans op duurzame arbeidsintegratie.

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

3 gedachtes over “Psychische aandoeningen en werk

 1. Je hebt misschien wel (een beetje) gelijk Monique, maar dit is toch wel een heel afstandelijk en ‘technocratisch’ verhaaltje … Toch? Wat kunnen mensen met af en toe meer of minder handerlijk opspelende ‘psychische’ klachten hier nu mee? Of 4 that matter wat kunnen potentiële werkgevers hiermee. Ik denk dat je wat concrtere zou moeten zijn, en dat je wat meer gaat ‘luisteren’ naar mensen die dit betreft of overkomt; en hier dus bijna dgaelijks mee worstelen. Als ze zichzelf al niet geheel buitengesloten of ‘afgeschreven’ voelen … Ik kan het mis hebben natuurlijk, maar ik hoor geen enkele eigen ervarings betrokkenheid … Als je die wel hebt, laat dat dan duildelijker ‘klinken’ a.u.b. Dat helpt meer, denk ik.

  Geplaatst door Edo Paardekooper Overman | juli 6, 2012, 6:07 pm
 2. Edo, bedankt voor je reactie op mijn stuk over psychische aandoeningen en werk. In mijn stukjes vind ik het prettig om op deze manier te schrijven. In het spreekuur Werk en Dagbesteding ZONactief ondersteunen en begeleiden we mensen die weer willen werken maar door psychische aandoeningen een lange afstand hebben opgedaan ten opzichte van de arbeidsmarkt. Informatie over ZONactief kun je lezen op http://www.zonzh.nl.
  Monique

  Geplaatst door M. van Biezen | juni 29, 2013, 11:27 am
 3. Heb inmiddels je overige blogs gelezen. En zie dat je daarin steeds persoonlijker en vanuit je eigen ervaring bent gaan schrijven! Mooi en dapper!
  Ik denk dat veel van je ‘zorgvragers’ daarin veel kunnen vinden en herkennen; ik in ieder geval steeds meer.
  Bedankt daarvoor. En wederom succes met wat je doet!

  hartelijke groet,
  Edo

  Geplaatst door Edo | juni 30, 2013, 6:10 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: