//
je leest...
GG(z)-zaken

Onafhankelijke Informatiecentra in de GGZ

Meer dan drie miljoen Nederlanders hebben psychische problemen. Een psychisch probleem is vandaag de dag nog steeds een gebied waar veel mensen geen raad mee weten. Het leidt vaak tot verwarring en schaamte, waardoor mensen een hoge drempel ervaren bij het zoeken naar hulp. Daar komt bij dat het aanbod aan behandelingen, inherent aan de verschillende benaderingen in de klinische psychologie, divers is. De problematiek heeft zijn weerslag op het gedrag van mensen en ook het gedrag zelf is of wordt vaak onderdeel van het probleem.  Zowel voor de persoon zelf als voor de naaste omgeving een zware opgave.

Om die reden zijn er vanaf de jaren negentig onafhankelijke Informatie- en Steunpunten GGZ opgericht waar onder andere mensen met ervaringskennis als voorlichter werkzaam zijn. Juiste voorlichting over psychische problemen en mogelijke behandelvormen scheelt mensen een hoop zoekwerk. De ervaringskennis van de voorlichters maakt de gesprekken laagdrempelig.

De voorlichters kunnen ook ondersteuning bieden aan mensen die al wat vaker te maken hebben gehad met de GGZ. Op het moment dat de (reeks van) behandeling(en) achter de rug is en men (weer) op het punt staat te re-integreren kan het erg prettig zijn om eens te horen hoe een ander dit succesvol heeft aangepakt. Ook de valkuilen komen aan de orde, zoals bijvoorbeeld het managen van een terugval in klachten.

Tenslotte organiseren de Informatiepunten themabijeenkomsten,  gastlessen en workshops voor verschillende doelgroepen zoals re-integratieconsulenten, beleidsmedewerkers en klantmanagers van gemeenten, Hbo- en Mbo-opleidingen en familieleden en (naast)betrokkenen.

Voor de regio Leiden en omstreken is het GGz Informatiepunt  gevestigd in een historisch pand op de Hooigracht. Binnen de openingstijden kan men zonder afspraak langskomen voor informatie en advies.

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: