//
je leest...
GG(z)-zaken, Uncategorized

‘Kleine en grote psychiatrie’

Vaak wordt mij de vraag gesteld: wat is het verschil tussen een psychische aandoening en een psychiatrische aandoening. Of het verschil tussen psychische problemen en psychiatrische problemen.

Op zich is er geen verschil. Het woord psychiatrisch betekent: de geestesgeneeskunde betreffend, en refereert in die zin wat duidelijker aan het domein van de psychiater, die arts is. De problemen kunnen variëren van een eenduidig  psychisch probleem, zoals slechte concentratie gepaard gaande met lusteloosheid, tot aan complexe problematiek met een veelheid aan symptomen, zoals een major depression, of een angststoornis gecombineerd met persoonlijkheidsproblematiek.

De ernst van de aandoening wordt echter niet afgemeten aan een semantisch verschil tussen psychisch en  psychiatrisch. De ernst van de aandoening  wordt afgemeten aan de mate waarin de aandoening het functioneren beperkt.  De hoeveelheid, duur en intensiteit van de symptomen is hiervoor bepalend.

Een eenduidig psychisch probleem  is vaak te verhelpen met een kortdurende behandeling of binnen de preventieve zorg door goede voorlichting en training, maar complexe psychische problematiek, met zowel biologische als psychologische en omgevingsoorzaken moet met verschillende behandelmethoden aangepakt. Om die reden is het zo dat iemand met dergelijke psychische problematiek zowel door een psychiater wordt behandeld als door een klinisch psycholoog. De term ‘psychiatrische aandoening’ lijkt hier dan wat meer voor de hand te liggen.

Het woord ‘problematiek’ biedt uitkomst  in deze kwestie. Dan is de verwarring tussen ‘psychisch’ en ‘psychiatrisch’ niet meer nodig en kan de problematiek beter begrepen worden binnen het domein van graduele verschillen tussen duur, intensiteit en hoeveelheid symptomen en de invaliderende gevolgen ervan op iemands leven.

Het boek ‘Wegwijs in de psychiatrie’ van H.J.C. Ras et al behandelt veel vragen die samenhangen met psychische problematiek en de behandeling ervan. Ook worden vragen beantwoord over hoe de geestelijke gezondheidszorg in Nederland is ingericht.

Wegwijs in de psychiatrie / druk 6

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

2 gedachtes over “‘Kleine en grote psychiatrie’

  1. psychische problemen en psychiatrische problemen bij psychische problemen is het nog weerstandelijk op te lossen en bij psychiatrische zit je al met letsel vaak door de medicatie

    Geplaatst door david thijsseling | mei 23, 2013, 1:06 pm
    • David, dank voor je reactie. Ja wat je zegt komt inderdaad voor. Een goede behandeling zal zoveel mogelijk gericht zijn op het uitvinden van welke symptomen op een psychoanalytische of (cognitief)gedragsmatige manier zijn op te lossen en welke met psychofarmaca moeten worden bijgestuurd. Het is belangrijk dat dit uiterst zorgvuldig gebeurt!

      Geplaatst door Monique van Biezen | mei 26, 2013, 10:03 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: