//
je leest...
GG(z)-zaken, Psychische aandoeningen

Symptomen of diagnose?

picassoIn een eerder stukje over psychische aandoeningen betoogde ik dat het ‘moeilijke’ van psychische problematiek te maken heeft met het gebied waartoe het behoort namelijk stemming, emoties, gedachten, gevoelens en gedrag. Veel mensen ervaren het als ‘lastig om uit te leggen’.

Het is allereerst lastig om (controle)problemen te hebben in het gebied waarmee je jezelf bestuurt.  De genoemde domeinen beïnvloeden elkaar en de oorzaken, duur en intensiteit van de problemen zijn  divers.

Als voorbeeld neem ik depressie. Hoofdkenmerken zijn een depressieve stemming en verlies van interesse en plezier. Dit is voor iedereen in meer of mindere mate wel herkenbaar en doorgaans als dit niet langer dan enkele dagen tot twee weken duurt wordt eraan gerefereerd als het hebben van een ‘dip’.  In de meeste gevallen leidt het niet tot extreme apathie (of juist agitatie), warrige gedachten en wanhoop.

Maar als de depressieve stemming aanhoudt kan er sprake zijn van een biologische storing. Als deze stemming bovendien gepaard gaat met angsten, slaapproblemen, slechte concentratie en emotionele problemen, zoals gevoelens van waardeloosheid, waanachtige schuldgevoelens en weinig vertrouwen in de eigen competenties wordt het lastig om dit uit te leggen als een dip. De stemming gaat de gedachten bepalen en je functioneren gaat eronder lijden.

Om uitleg over, en omgaan met psychische aandoeningen hanteerbaarder te maken, zowel voor degene met de aandoening zelf als voor de omgeving en instanties, stel ik voor de symptomen te benoemen (in plaats van alleen de verzamelaanduiding). De symptomen als losse eenheden zijn vaak wel herkenbaar. Aanvullende informatie over aantal, duur en intensiteit, en over de invloed ervan op je functioneren, is vanuit dat uitgangspunt beter te begrijpen en dus minder lastig uit te leggen.

een eerdere post over uitleg psychische aandoeningen

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

Een gedachte over “Symptomen of diagnose?

  1. Interessante stukjes… je blijft een voorlichter puur sang

    Geplaatst door esther | december 12, 2011, 9:58 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: