//
je leest...
GG(z)-zaken, Werk en Psyche

Ervaringskennis en werkervaringplekken

Sinds een jaar of tien is er veel aandacht voor het inzetten van ervaringskennis van mensen met psychische problematiek. Het inzetten van ervaringskennis van patiënten is op zich geen nieuw gegeven. Denk aan lotgenotencontacten, zelfhulpgroepen en voorlichting op middelbare scholen en aan beroepsgroepen.

Als (ex)cliënt of patiënt kun je je ervaringskennis echter inzetten in meerdere rollen. Afhankelijk van interessegebied en vooropleiding kan een ervaringsdeskundige zich inzetten in een cliëntenraad, zich ontwikkelen tot coördinerend medewerker in Steun- en Informatiepunten of projectcoördinator. Ook beleid- en bestuursfuncties behoren tot de mogelijkheden. Er bestaat inmiddels een gevarieerd opleidingenpalet, van sociaal pedagogisch werker tot sociaal ondernemer, dat zich speciaal richt op het doorontwikkelen van ervaringskennis naar ervaringskunde binnen bestaande functies.

Op deze manier kunnen mensen die lange tijd vanwege een psychische aandoening zijn uitgevallen of al vanaf hun studietijd te kampen hebben met psychische problemen, de roestig geworden werkervaring oppoetsen en/of het voortijdig afbreken van een opleiding opvangen. Eerder gevolgde opleidingen en werkervaring worden hierin geïntegreerd voor het maximale effect. Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, kunnen mensen weer een duurzame mentale conditie opbouwen, wat herstelbevorderend werkt.

Ik doe hierbij een oproep aan alle organisaties binnen het werkveld van zorg, welzijn en re-integratie om zoveel mogelijk werkervaringplekken te creëren binnen de eigen organisatie. Je haalt hiermee gemotiveerde mensen in huis die blij zijn met een werkplek. Als de organisatie daarbij een opleiding financiert en  deze ‘stagiaires’ laat solliciteren op interne vacatures krijgen steeds meer mensen een kans om duurzaam te re-integreren.

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

2 gedachtes over “Ervaringskennis en werkervaringplekken

  1. Heel leuk initiatief Monique! Interessante gedachten. Blijf ze op ‘papier’ zetten. Je hebt een lezer erbij!

    Geplaatst door Judith | december 14, 2011, 8:43 pm
  2. Helemaal mee eens! Goede oproep aan organisaties. Ook zij zouden daarvoor, naar voorbeeld van zorgaanbieders, best targets mogen formuleren.

    Geplaatst door Bart Smith | december 14, 2011, 8:55 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: