//
je leest...
GG(z)-zaken, Psychische aandoeningen, Stigma

psychologie en gg(z)-zaken

BjXVDQPCUAAPuYTOver psychische problemen en aandoeningen wordt weleens gezegd: “Je kunt beter een gebroken been hebben dan een psychisch probleem. Dan is het tenminste zichtbaar wat er aan de hand is.” Ook hoor je wel: “Het is ‘moeilijk uit te leggen’ wat een psychisch probleem of psychiatrische aandoening inhoudt, omdat je ‘het niet kunt zien’.”

Psychische problematiek is door haar diversiteit in verschijningsvormen en oorzaken inderdaad vrij ingewikkelde materie. Toch zou dit geen beletsel hoeven vormen voor begrip erover. Ingewikkelde materie kun je je eigen maken door er kennis van te nemen. Daarnaast kun je aan iemand met diabetes ook niet zien dat hij of zij deze ziekte heeft maar wordt er door de omgeving niet per se om uitleg gevraagd voordat men de aandoening accepteert.

Daar komt nog bij dat er aandoeningen zijn waarbij je wel kunt zien dat iemand ziek is. Dat is dan weliswaar niet ‘moeilijk uit te leggen’ maar wel degelijk heel ingewikkeld. Kortom, de ‘gebroken been’-theorie gaat niet op.

Ik vermoed dat het ‘moeilijke’ van psychische problematiek te maken heeft met het gebied waartoe het behoort. Het gaat hier grofweg om problematiek rond iemands emoties, gedachten, gevoelens en gedrag op een zodanige manier dat mensen (langdurig) de controle – geheel of gedeeltelijk  – kwijt kunnen raken over hun functioneren. Lastig uit te leggen op het moment dat je er last van hebt.

 

Over Monique van Biezen

Voorlichting en Beleid Contact: mvanbiezen@lumen-hollandrijnland.nl

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Symptomen of diagnose? « monique van biezen - december 7, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: